Ga terug naar vacatures

Raadslid

Positie: Raadslid
Organisatie: Onderzoeksraad voor Veiligheid
Locatie: Den Haag
Salaris: Schaal 18 (CAO Rijksoverheid)
Omschrijving: Vacature
Raadslid
Onderzoeksraad voor Veiligheid
De organisatie

Doel en missie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is gericht op het verbeteren van de veiligheid in Nederland.  Daarbij  kijkt de Onderzoeksraad vooral naar die situaties waarbij burgers voor hun veiligheid afhankelijk zijn van de overheid, bedrijven of instellingen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt zowel concrete voorvallen als bredere veiligheidsvraagstukken en onveilige situaties die geleidelijk ontstaan. Met het onderzoek worden niet alleen directe oorzaken achterhaald, maar ook structurele veiligheidstekorten en bestuurlijke processen die van invloed zijn op de veiligheid. Het doel van alle onderzoeken is om te leren van voorvallen en aanbevelingen te doen om de veiligheid te verbeteren. De onderzoeken van de Onderzoeksraad gaan niet in op schuld of aansprakelijkheid.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een zelfstandig bestuursorgaan en verricht zijn onderzoeken onafhankelijk van de Nederlandse overheid en andere partijen. De Raad besluit zelf over zijn onderzoeken. Naast de vele verplichte onderzoeken op het vlak van luchtvaart, spoor, scheepvaart en industrie, verricht de Onderzoeksraad jaarlijks ook enkele vrije onderzoeken. Deze onderzoeken gaan qua thematiek steeds vaker mee met de ontwikkelingen in de samenleving. Veiligheid ontwikkelt zich immers permanent: technisch, sociaal en qua beleving. Daarom heeft de Onderzoeksraad de komende jaren bijzondere aandacht voor voorvallen rond de thema’s digitale veiligheid, ecologische veiligheid en sociale veiligheid. Dit zijn thema’s waarop de Raad zich de komende jaren wil versterken. Daarnaast oriënteert de Onderzoeksraad zich momenteel op nieuwe mogelijkheden om de in de organisatie aanwezige kennis en bevindingen van nog breder maatschappelijk nut te laten zijn. Denk daarbij aan een verkenning naar hoe de effectiviteit van de uitkomsten van het onderzoek nog verder kan worden vergroot.   

Samenstelling en verantwoordelijkheden
De Onderzoeksraad kent drie permanente raadsleden en (op dit moment) zeven buitengewoon raadsleden. De raadsleden en buitengewoon raadsleden hebben deels gezamenlijke en deels onderscheiden verantwoordelijkheden. De Raad beslist gezamenlijk over het doen van onderzoek, de focus van het onderzoek, voortgang en de kwaliteit, tot en met de publicatie van een rapport.
De voorzitter van de Onderzoeksraad is Chris van Dam. Samen met raadslid Erica Bakkum vormt hij momenteel de  bezetting van de raad. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zoekt vanwege het vertrek van prof. dr. mr. Stavros Zouridis een nieuw raadslid. Raadsleden worden bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van vier jaar en kunnen één maal herbenoemd worden.
De Onderzoeksraad kent naast de raad een bureau, de onderzoeksorganisatie waar ongeveer 80 medewerkers werken en die onder leiding staat van secretaris-directeur Carol Verheij. De Onderzoeksraad is gevestigd te Den Haag.

Profiel
De raadsleden
De drie raadsleden beschikken over ruime bestuurlijke en maatschappelijke ervaring in verschillende functies. Gezamenlijk hebben zij voldoende relevante onderzoekservaring. Zij vertegenwoordigen de Onderzoeksraad naar buiten toe. De raadsleden hebben ieder een aantal onderzoeken in portefeuille en vormen met een projectleider en een onderzoeksmanager de driehoek die de focus, kwaliteit en voortgang van het onderzoek bewaakt. Een raadslid is tevens voorzitter van de begeleidingscommissie die per onderzoek wordt samengesteld uit externe deskundigen. De raadsleden werken nauw samen, met elkaar en met het managementteam van het bureau geleid door de secretaris-directeur.

Buitengewone raadsleden
De buitengewoon raadsleden zijn afkomstig uit verschillende relevante maatschappelijke sectoren. Ze brengen elk één of meerdere specifieke kennisgebieden met zich mee en relevante praktijkervaring. Van de buitengewone raadsleden wordt verwacht dat zij in brede zin kunnen meedenken over de uit te voeren onderzoeken maar ook hun specifieke praktische kennis waar wenselijk inbrengen. Zij onderhouden een netwerk in hun specifieke kennisgebied en zijn op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Werkwijze Raad
Elke twee weken is er een raadsvergadering. Hierbij zijn naast de raadsleden en de buitengewoon raadsleden ook de secretaris-directeur, de technisch adviseur en de overige leden van het managementteam van het bureau aanwezig in hun hoedanigheid als adviseur van de Raad. Betrokken onderzoekers nemen per te bespreken onderzoek deel aan de beraadslagingen. 
In de raadsvergaderingen worden actuele voorvallen geagendeerd en vindt besluitvorming plaats over het starten van een onderzoek alsook over de focus, voortgang en kwaliteit van de onderzoeken. Ook de onderzoeksrapporten worden intensief in de raadsvergadering besproken, voor inzage en voor publicatie. Meer thematische en strategische veiligheidsvraagstukken staan eveneens op de agenda. De raad vormt een vast team dat de ontwikkelde kennis en ervaring verder brengt en de integrale beoordeling versterkt. Met deze werkwijze wordt de toegevoegde waarde van de buitengewoon raadsleden en van de discussies in de raad vergroot en wordt de kwaliteit van de besluitvorming versterkt.

Kandidaat profiel
De kandidaten voor de functie raadslid voldoen bij voorkeur aan het volgende profiel:
  • Een kandidaat kan met gezag (persoonlijkheid, netwerk, ervaring, statuur) de Onderzoeksraad en zijn missie verder brengen;
  • Een kandidaat heeft een wetenschappelijke achtergrond, waarin hij/zij - bij voorkeur als hoogleraar - ruime en relevante onderzoekservaring heeft opgedaan en een uitgebreid netwerk heeft opgebouwd;
  • Een kandidaat heeft aantoonbare interesse in - , ervaring met - en visie op de methodologische aspecten van toegepast onderzoek;
  • Een kandidaat draagt door zijn/haar kennis en ervaring bij aan de ambities van de Raad op één of meer van de volgende terreinen: digitale veiligheid, ecologische veiligheid of sociale veiligheid. Een ander relevant kennisgebied behoort ook tot de mogelijkheden;
  • Een kandidaat heeft bestuurlijke ervaring in een complexe publieke of private omgeving;  
  • Een kandidaat beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
  • Een kandidaat is een teamspeler, sterk op samenwerking gericht;
  • Een kandidaat is laagdrempelig en toegankelijk voor medewerkers;
  • Een kandidaat is reflexief en staat open voor feedback;
  • Een kandidaat is bereid en in staat om twee dagen per week fysiek aanwezig te zijn op het kantoor van de Onderzoeksraad.
Gezien de huidige samenstelling van de Onderzoeksraad worden kandidaten met een bi-culturele achtergrond van harte uitgenodigd om te solliciteren.

Arbeidsvoorwaarden
De raadsleden zijn in dienst van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een aanstelling is in deeltijd, voor 2 tot 3 dagen per week. De arbeidsvoorwaarden van de raadsleden zijn vastgelegd in de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid en de bijbehorende besluiten. Salariëring vindt plaats conform schaal 18 van de CAO Rijk. Aanstelling vindt plaats voor vier jaar met de mogelijkheid tot eenmalige herbenoeming.

Informatie en sollicitatieprocedure:
Voor de ondersteuning bij deze selectieprocedure is het externe bureau Lohman Advies ingeschakeld. Wilt u informatie over de vacature of over de procedure, neemt u dan contact op met Sanne Lohman, via het telefoonnummer: 06-21228248. Wij ontvangen uw curriculum vitae en motivatiebrief graag uiterlijk 21 januari 2024 per e-mail op onderzoeksraad@lohmanadvies.nl 
De gesprekrondes bij de Onderzoeksraad vinden plaats op woensdag 6 maart en dinsdag 12 maart 2024 ten kantore van de Onderzoeksraad in Den Haag. Wanneer u solliciteert verzoeken wij u vriendelijk deze data onder voorbehoud zoveel mogelijk in uw agenda vrij te houden.  
Een veiligheidsonderzoek naar de eindkandidaat door de AIVD maakt onderdeel uit van de procedure.